En av världens mest älskade efterrätter. Det ska vara generöst med karamell i formen och äkta vanilj i smeten. Puddingen gräddas i sitt vattenbad tills den precis har stelnat och konsistensen är lika len som smaken.
Sätt ugnen på 175°. Smält sockret i en ren och torr stekpanna på måttlig värme under omrörning. Tillsätt vattnet och koka till en brun glasyr. Fördela genast glasyren i de ugnssäkra formarna av porslin och vrid runt så att de blir helt glaserade invändigt. Värm glasyren under arbetet om den stelnar.
Koka upp grädde och mjölk med den kluvna vaniljstången. Ta av kastrullen från värmen. Ta upp vaniljstången. Vispa upp ägg och äggula. Häll gräddmjölken i äggblandningen under vispning.
Häll smeten i den glaserade formen. Grädda i vattenbad i ugnen tills äggsmeten precis har börjat stelna, 30–40 minuter. Kyl formarna och lossa med en liten vass kniv utefter kanten innan crèmen slås upp.