Crème ninon med äpple

Crème ninon med äpple
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Crème ninon med äpple

9 ingredienser

20 m

I den här klassiska franska soppan har champagnen fått ge plats åt äpplemust!

Ingredienser

portioner
  • 3 gula lökar (små)
  • 1 grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 dl äppelmust, gärna på Ingrid Marie äpple
  • 500 g frysta ärtor
  • 30 g smör
  • salt
  • olja (till stekning)

Gör så här

  1. Stek tärnad lök på medelhög värme i olja tills den är genomskinlig.
  2. Häll i buljong, vatten, grädde, must och ärtor. Låt puttra i ca 10 minuter på låg värme.
  3. Mixa soppan i en kannmixer.
  4. Klicka i smöret och smaka upp med salt. Mixa helt slät.
  5. Servera soppan direkt eller ställ in i kylen i minst 2 timmar tills den är helt kall. Soppan kan serveras både varm och kall.

Till en varm servering är det gott att steka lite bacon, svamp och äpple (röda äpplen är kanon till detta) och lägga centrerat i tallriken. Avsluta med en klick crème fraiche.

Till en kall servering passar det fint med fina äppletärningar (ett moget grönt äpple passar utmärkt här) och lite kallpressad rapsolja på toppen.