Crispy tofu bowl med sojapicklat ägg

Crispy tofu bowl med sojapicklat ägg
Foto: Simon Bajada
Frida Ronge
Frida Ronge

Crispy tofu bowl med sojapicklat ägg

22 ingredienser

20 m + tid i kylen

Den här bowlen är en lätt och krispig rätt fylld av smak och textur. Med krispig tofu och sojamarinerade ägg blir den både mättande och proteinrik.

Ingredienser

portioner
  • 100 g sobanudlar
  • 1 förp silkestofu (300–350 g)
  • 1 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)
  • 1 msk olja
  • 100 g svamp (valfri sort)
  • 100 g spenat, blancherad
  • 50 g rödkål, strimlad
  • 2 sojapicklade ägg
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 dl goma dare

Goma dare

  • 0,5 dl vatten
  • 100 g tahinipasta
  • 100 g sesamfrön, mortlade
  • 2 msk mirin
  • 3 msk japansk soja
  • 1 citron, pressad saft
  • 1 krm chilipulver

Sojapicklade ägg, marinad 1

  • 8 ägg
  • 1 dl mirin (eller strösocker)
  • 2 dl japansk soja
  • 5 dl vatten

Sojapicklade ägg, marinad 2

  • 1 dl mirin (eller strösocker)
  • 2 dl japansk soja
  • 1 l vatten

Gör så här

  1. Koka sobanudlarna enligt instruktioner på förpackningen. Kyl av nudlarna i kallt vatten och ringla över lite olja så de inte klibbar ihop.
  2. Skär tofun i mindre bitar och vänd i maizena. Stek eller fritera dem krispiga i matolja.
  3. Stek svampen gyllenbrun och lägg alla ingredienser i en skål. Toppa med rostade sesamfrön, gona dare och sojapicklade ägg, som du finner recept på längre ner.

Goma dare

  1. Blanda vatten, tahinipasta och mortlade sesamfrön till en sås.
  2. Tillsätt sedan resterande ingredienser.

Sojapicklade ägg

  1. Om du vill pickla fler ägg än vad du tänkt äta samma dag kan du göra marinad nummer 2 som är svagare. Om du tar upp äggen från den första marinaden men inte äter dem direkt, finns en risk att de torkar och inte blir så goda. I den andra marinaden kan de ligga 3-4 dagar.
  2. Koka upp vatten och lägg i äggen, koka normalstora ägg 6,5 minut. Kyl i kallt vatten och skala äggen.
  3. Blanda ihop mirin, soja och vatten till marinad nummer 1.
  4. Lägg äggen i marinaden och låt marinera, helst 1 dygn. Äggen som inte äts upp läggs i marinad nummer 2.