Crudo på hiramasa med tomat och koriander

Crudo på hiramasa med tomat och koriander
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Crudo på hiramasa med tomat och koriander

14 ingredienser

En kall förrätt som smakar sommar! Tomat och fläder är en underbar kombination tillsammans med rå fisk.

Ingredienser

portioner
  • 400 g hiramasa (alt hälleflundra)
  • 25 g salt
  • 2,5 dl vatten

Tomater och tomatvatten

  • 500 g körsbärstomater
  • 2 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt

Korianderolja

  • 1 kruka färsk koriander
  • 10 blad babyspenat
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 2 krm salt

Till servering

  • 1 knippe rädisa
  • 1 ask korianderskott
  • Sommarblommor till garnering (gärna koriander- och fläderblommor)
  • 2 msk yuzu-kosho (asiatisk livsmedelsbutik)

Gör så här

Hiramasa

  1. Blanda salt och vatten tills saltet är upplöst. Rimma fisken i 20 minuter. Ta upp, låt rinna av på papper och skiva i tunna skivor. Ställ kallt i kylskåp.

Tomater och tomatvatten

  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Gör ett litet snitt som precis går igenom skalet ovanpå på tomaterna.
  3. Förbered isvatten i en stor skål.
  4. Doppa hälften av tomaterna med en hålslev i kokvattnet cirka 20-30 sekunder tills skalet släpper. Kyl ner i isvattnet.
  5. Skala tomaterna.
  6. Finhacka hälften av tomaterna och låt rinna av i ett kaffefilter cirka 1,5 tim.
  7. Blanda vattnet med flädersaft, citronsaft och salt.
  8. Dela resterande tomater.

Korianderolja

  1. Mixa koriander, babyspenat, olja och salt fint. Sila genom en duk eller kaffefilter.

Servering

  1. Skiva rädisor tunt på mandolin och lägg i kallt vatten. Plocka korianderkrassen. Plocka blommorna.
  2. Lägg 4-5 skivor hiramasa i djupa tallrikar. Pensla på lite yuzukoshu. Lägg på tomater, rädisor och korianderkrasse. Häll på cirka 1/2 dl tomatvatten och 2 tsk Korianderolja per portion. Garnera med blommor.