En middagsfavorit från det italienska köket lagad på klassiskt vis utan grädde. En skvätt pastavatten i såsen tillsammans med ägg och parmesan gör den riktigt krämig.
300 g pancetta, tärnad (eller guanciale, griskind)
4 äggulor
2 dl parmesanost, finriven
400 g spaghetti (gärna spaghettoni som är en lite tjockare variant av spaghetti)
salt
svartpeppar
Gör så här
Stek pancettan (eller guancialen) kripsig i en stor och djup stekpanna.
Lyft upp köttet med en hålslev och låt det rinna av på hushållspapper. Spara fettet som blivit i pannan i en skål vid sidan om.
Blanda äggulorna med den rivna parmesanosten samt lite av fettet tills det blir en len röra.
Koka pastan några minuter kortare än vad som står på förpackningen (ca 70 % av angiven tid).
När pastan är klar, vänd ner pastan i pannan tillsammans med fettet och 1-2 dl pastavatten. Låt koka upp och blanda med en träslev tills allt börjar bli krämigt.
Stäng av värmen och vänd ner ägg- och parmesanröran, blanda runt ordentligt.
Avsluta med den stekta pancettan/guancialen och rikligt med nymalen svartpeppar. Ät genast!