Chokladtartine med havssalt och olivolja

Chokladtartine med havssalt och olivolja
Foto: David Loftus
Danyel Couet KK 2023
Danyel Couet KK 2023

Chokladtartine med havssalt och olivolja

8 ingredienser

Salt, socker, olivolja och mörk choklad kan låta som en konstig kombination, men det är bland det bästa jag vet. Jag kan äta det till frukost, mellanmål och dessert. I synnerhet på sockerstekt surdegsbröd. /Danyel
Receptet är hämtat ur kokboken Mina smaker från Provence.

Bengt Frithiofssons dryckestips
Veuve Cicquot, art.nr 7421, 199 kr,
4 solar.

Läs mer om

Mina smaker från Provence

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor vitt surdegsbröd
  • smör, till brödskivorna
  • strösocker, till panering
  • olivolja, till stekning

Chokladcrème

  • 200 g mörk choklad, i bitar
  • 2 dl grädde
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk havsflingsalt

Gör så här

Chokladcrème

  1. Koka upp grädde och olivolja till crèmen i en kastrull.
  2. Dra kastrullen av värmen, tillsätt choklad.
  3. Rör till en slät smet.
  4. Tillsätt salt.
  5. Låt svalna i rumstemperatur.

Brödskivor

  1. bred brödskivornas bägge sidor med smör.
  2. Vänd dem i socker.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna.
  4. Stek bröden på hög värme på bägge sidor.
  5. Låt svalna en stund på hushållspapper.
  6. Servera med chokladcrèmen på.