12 ingredienser
Något som definitivt skiljer den etiopiska restaurangkulturen från resten av världen är att det finns massor av ställen som bara serverar en enda rätt. När man är i Addis Abeba går man hela tiden förbi ställen som bara har doro wett, shiro eller tibs wett, en typisk etiopisk snabbstekt rätt av ox- eller lammkött. Tibs wett, som är riktigt smörig i smaken, är en av de etiopiska rätter som är minst komplicerad att laga. Den är snarare en wokrätt än en traditionell gryta, blir klar på några minuter och serveras omedelbart så att tomaterna och jalapeñon behåller spänsten. Har du ingen wokpannan eller tillräckligt stor stekpanna som rymmer allt köttet kan du laga till rätten i två omgångar. I Etiopien skulle köttet serveras med ingera och bladgrönt, men jag gillar också att servera nudlar eller potatismos till.
Receptet är beräknat för ca 6-8 personer.
Recept på Berbere hittar du här!
Recept på Ingera hittar du här!