Devil crèpes Suzette

Devil crèpes Suzette
Foto: TV4
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Devil crèpes Suzette

19 ingredienser

Konsten att flambera fick jag lära mig av storheter som Tore Wretman och Uno Hedman. Tacksam för detta vill jag gärna föra matsalsteatern vidare.

Ingredienser

portioner

Crêpes

  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,2 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 25 g smör

Sås

  • 200 g smör
  • 6 msk honung
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk apelsinskal, finrivet
  • 1 dl apelsinjuice
  • 0,5 dl grand marnier
  • 0,8 dl cognac
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 msk citronsaft
  • 2 msk mandelspån

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Vispa ihop crêpe-smeten och låt den vila 30 minuter
  2. Stek tunna pannkakor på ena sidan och vik sedan ihop pannkakorna, först på mitten och sedan på mitten igen.
  3. Strö sockret i en varm panna och låt det smälta utan att röra i pannan, luta istället pannan från sida till sida tills sockret blivit gyllenbrunt.
  4. Tillsätt smöret och låt det smälta, tillsätt apelsinjuice och sjud tills sockret smält och bubblorna är stora som guldfiskögon.
  5. Tillsätt honung och chiliflakes, koka upp och lägg ner pannkakorna, låt dem bli varma och vänd dem några gånger, häll på spriten och tänd den. OBS! Inte under köksfläkten!
  6. Tillsätt citronjuice och mandelspån, servera med vaniljglass.