Din egna surdeg

Din egna surdeg
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Din egna surdeg

7 ingredienser

5 dagar

"Surdegen är nog bagarens bästa vän. Här förklarar jag med enkla steg hur du skapar din alldeles egna surdeg. I mitt recept använder jag fullkornsmjöl, av valfri sort. Det går lika bra med vetemjöl men använd då lika stor vikt mjöl och vatten, 1 dl vetemjöl väger ca 60 g och 1 dl vatten väger ca 100 g." /Alexander Pelli

Tips! Spara alltid lite av din surdeg efter användning och blanda upp på nytt. Låt stå i ca 1-2 timmar i rumstemperatur och sedan kan du förvara den i kylen i ca 5-6 dagar utan att mata den på nytt.

Har du gjort en egen vildjäst? Då kan du starta en surdeg över en natt, blanda enligt "Dag 5: Dagen innan användning" och tillsätt vildjästen istället för surdegsstarten. 

Så här gör du egen vildjäst >>

Ingredienser

portioner sats

Dag 1

  • 90 g vatten, ca 25 grader [0,9 dl]
  • 60 g fullkornsmjöl (eko) [1 dl]

Dag 3

  • deg från dag 1
  • 90 g vatten, ca 25 grader [0,9 dl]
  • 60 g fullkornsmjöl (eko) [1 dl]

Dag 4

  • deg från dag 3
  • 90 g vatten, ca 25 grader [0,9 dl]
  • 60 g fullkornsmjöl [1 dl]

Dag 5: Dagen innan användning

  • 1,5 msk surdeg, rumstempererad och aktiv
  • 2 delar fullkornsmjöl
  • 3 delar vatten

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda samman alla ingredienser och låt stå med locket på glänt i rumstemperatur.

Dag 3

  1. Tillsätt vatten och mjöl, blanda till en slät smet.

Dag 4

  1. Tillsätt vatten och mjöl, blanda till en slät smet.

Dag 5

  1. Dagen innan användning
  2. Blanda ihop mjöl och vatten enligt mängden som behövs i ditt recept. Behöver receptet 150 g surdeg är detta 90 g vatten (0,9 dl) och 60 g fullkornsmjöl (1 dl), tillsammans med 1 msk start.
  3. Tips! Lägg en matsked surdeg i varmt vatten, om surdegen är aktiv och redo flyter den längs ytan.