Disabröd - wienerbröd med aprikos och vaniljkräm

POPULÄRT
Disabröd - wienerbröd med aprikos och vaniljkräm
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Disabröd - wienerbröd med aprikos och vaniljkräm

18 ingredienser

Frasiga och oemotståndligt goda wienerbröd fyllda med len vaniljkräm och söt aprikos.

Ingredienser

portioner stycken
  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk, kall
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl
  • 200 g smör, kallt

Fyllning vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl
  • aprikos, halverade och ukärnade

Till pensling

  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 0,5-1 msk vatten

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull. Häll i mjölken och grädden, rör om och tillsätt äggulan, sockret och potatismjölet.
  2. Låt sjuda på svag värme, rör om hela tiden tills krämen tjocknat och ångar så smått – den får inte koka för då skär den sig. Låt svalna och fiska upp vaniljstången som nu gjort sitt.

Deg

  1. Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och rör om tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, 5-7 minuter för hand. Degen ska bli spänstig, men bearbeta den inte för länge. Du kan också blanda alla ingredienserna i en hushållsmaskin. Lägg degen i en burk med lock och låt vila i kylen i ca 15 minuter.
  3. Skär det kalla smöret i ½ cm tjocka skivor.
  4. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 X 30 cm, på mjölat bakbord. Lägg det skivade smöret på ena halvan av rektangeln, ca 2 cm innanför kanterna. Vik sedan in kanterna mot smöret och vik över andra deghalvan som ett lock.
  5. Kavla ut degen till en rektangel igen. Vik därefter över en tredjedel av degen från ena kortsidan till en bit över mitten och vik över den andra sidan så att du får en deg i tre lager.
  6. Kavla med lätt hand ut degen i en riktning till en centimetertjock rektangel. Vik degen ytterligare tre gånger på samma sätt men kavla inte ut den sista gången. Lägg den i smörpapper och låt vila i kylen i ca 15 minuter.
  7. Ta fram och kavla ut degen till en rektangel igen på mjölat bakbord. Dela den i två lika stora delar och låt degplattorna vila i kylen igen i ca 15 minuter.
  8. Värm ugnen till 250 grader (varmluft till 225 grader).
  9. Kavla ut degplattorna till 1 cm tjocklek. Skär dem sedan i fyrkanter, ca 10 X 10 cm. Lägg en klick vaniljkräm och en halv aprikos på varje bit, vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg degbitarna på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Vispa upp ägget i lite mjölk och pensla dem. Låt jäsa på plåtarna under kökshandduk i ca 30 minuter.
  11. Grädda disabröden i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Lägg över på galler och låt svalna något.
  12. Rör ihop trögflytande glasyr av florsocker och vatten och ringla den över disabröden.
  13. Njut dem nygräddade. Om de inte ska ätas direkt går det bra att frysa dem ogräddade. Vid gräddning tar du ut dem ur frysen, låter tina ca 40 minuter och sen jäsa 30 minuter innan du gräddar dem. Om det blir några nygräddade över så förvara dem i papperspåse.