Ryska blinis

Ryska blinis
Foto: TV4
Dominika Peczynskii
Dominika Peczynskii

Ryska blinis

Av: Dominika Peczynski

Från: Klockan nio hos stjärnorna

23 ingredienser

1h 40 min

Rysk förrätt bestånde av med smetana och löjrom samt borstj. Ryska fylliga smaker samsas i en förrätt. /Dominika Peczynski

Dominika bjöd även på
Plov
Glass med vodkamarinerade skogsbär

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk gräddfil
  • 2 äggvitor
  • smör, till stekning
  • 200 g löjrom
  • 1 rödlök, hackad
  • crème fraîche (eller smetana)
  • 500 g rödbeta (råa)
  • 2-3 gula lökar
  • 1-2 morötter
  • 250 g vitkål
  • 2-3 msk smör
  • 1,5 l grönsaksbuljong (eller köttbuljong)
  • svartpeppar
  • 1-2 lagerblad
  • vinäger (efter smak)
  • salt
  • crème fraîche, till servering (eller smetana)

Gör så här

Blinier

  1. Smula ner jästen i en skål.
  2. Värm mjölken fingervarm (37 grader).
  3. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst.
  4. Rör ner båda mjölsorterna, äggula, resten av mjölken och saltet.
  5. Rör smeten tills den är helt slät.
  6. Täck över skålen med en kökshandduk och låt smeten jäsa i cirka 1 timme i rumstemperatur.
  7. Blanda i gräddfilen.
  8. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
  9. Värm upp en plättlagg och lägg i smöret.
  10. Klicka i smeten, ca 1.5 msk till varje blinie.
  11. Vänd och stek på andra sidan när de har jäst upp och stelnat på ovansidan.
  12. Klicka på smetana, hackad rödlök och en klick löjrom.

Borstj

  1. Skala och skär alla grönsakerna fint, spara en av rödbetorna.
  2. Fräs de strimlade grönsakerna i smöret i en rymlig gryta - låt dem inte få färg.
  3. Tillsätt buljongen och kryddorna.
  4. Koka under lock på svag värme i cirka en halvtimme.
  5. Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista rödbetan finriven, detta ger en fin färg till soppan.
  6. Servera med smetana eller crème fraiche.

Vintips från Dominika
77119 Jean-Louis Rose Brut