Kibbeh niyeh

Kibbeh niyeh
Foto: Tv4

Kibbeh niyeh

Av: Doreen Månsson

Från: Klockan nio hos stjärnorna

14 ingredienser

ca 20 min

Libanesisk råbiff med vitlökscrème. Passar perfekt som förrätt eller som meze!

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Råbiff

  • 500 g oxfilé, fint malen
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk bulgur, finkornig
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 0,5 tsk paprikapuré
  • 3 msk vatten, fryst till iskuber

Vitlökskräm

  • 1 äggvita
  • 1 tsk citron, saft
  • 0,5 tsk salt
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 3 dl rapsolja

Tillbehör

  • färsk mynta
  • rödlök
  • arabiskt bröd

Gör så här

Vitlökskräm

  1. Mixa äggvita, vitlök, citronsalt och salt på högsta hastighet i en matberedare samtidigt som du långsamt slår i oljan. När den är krämig är den klar. Täck och ställ i kylen.

Råbiff

  1. Blanda bulgur, gul lök, paprika flingor och vatten i en bunke. Ställ åt sidan och låt bulguren svälla. Mixa färs och salt med en näve iskuber på högsta hastighet i en matberedare. Klar när smeten är slät.
  2. Rör i paprikapurén i skålen med bulgur. Blanda sen bulgur och färs till en smet.
  3. Lägg upp råbiffen på ett fat. Ringla lite olivolja över. Servera med arabiskt bröd, vitlökskrämen, färsk mynta och rödlök.