Helstekt färsk dragonkyckling med gräddsås

Helstekt färsk dragonkyckling med gräddsås
Foto: Olof Skipper
Anna Skipper
Anna Skipper

Helstekt färsk dragonkyckling med gräddsås

15 ingredienser

1h

En ljuvlig kyckling som du lagar i gjutjärnsgryta. Passar både matälskare, sockerberoende och LCHF-are.

Se fler recept från

Du är vad du äter

Om du får kyckling över gör gärna en god kycklingsallad med avokado och ett kokt ägg att ta med till lunch nästa dag! / Anna Skipper

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling (ekologisk)
  • 3 dl grädde
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 2 röda äpplen (små)
  • 2 gula lökar (små)
  • 1 citron
  • 1-2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1-2 msk torkad dragon
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 knippe färsk bladpersilja, finhackad
  • havssalt
  • torkad peperoncini (spansk peppar)

Tillbehör

  • broccoli, ångad
  • grönsallad
  • pumpakärnor

Gör så här

  1. Pressa citronen i och runt om den hela kycklingen.
  2. Dela äpple och lök i grova bitar. Fyll kycklingen med lök/äpplet.
  3. Strö över dragon, timjan, hackad vitlök och hackad persilja.
  4. Salta och peppra runt om.
  5. Sätt gjutjärnsgrytan på spisen och klicka ned smöret.
  6. Låt smöret bryna och grytan bli het. Lägg ned kycklingen och bryn den ordentligt runt om.
  7. Slå över kycklingbuljongen och sätt på locket.
  8. Ös och titta till kycklingen då och då och låt puttra på spisen ca 60 minuter.
  9. När kycklingen är genomstekt, slå på grädden och låt puttra 5 minuter till.
  10. Tag upp kycklingen ur grytan, tranchera och stavmixa såsen slät.
  11. Servera med ångad broccoli och en god grönsallad med pumpafrön.