Hemgjorda dumpling fyllda med svamp, kål eller kyckling. De populära kinesiska rätten serveras med två sorters supersmarriga dippsåser. Alexandra Zazzi visar hur även en nybörjare ganska enkelt snor ihop de delikata knytena.
60-95 gyozaplattor, räkna med 10-12 stycken per person
Sås 1
0,5 dl sesamolja
0,5 dl soja
1 msk vitvinsvinäger
0,5 limefrukt, saften
2 msk koriander, finhackad
1 thai chilifrukt, finhackad
Sås 2
1 dl majonnäs, helst egengjord
1 msk jordnötssmör, osötat
cayennepeppar (efter smak)
Gör så här
Skala och finhacka vitlöken, samt hacka kålen.
Stek kålen i oljan och vitlöken tills all vätska försvunnit, salta och peppra. Lägg åt sidan men behåll stekpannan.
Finhacka bönorna, svampen, vårlöken och purjolöken och lägg i den heta pannan, stek upp om och råstek 5-6 minuter, salta och peppra.
Lyft ur och blanda med kålen, behåll pannan och lägg i kycklinghjärta. Stek på medelhög värme i 10 minuter, salta och peppra, finhacka ingefäran och chilin och rör i kycklingen.
Stek till kycklingen är genomstekt. Tag fram en matberedare med knivsats och grovhacka kycklingen, lägg i de andra ingredienserna och pulsera några gånger så att allt är grovmalet. Smaka av med salt.
Bygg dumplings genom att lägga en klick i mitten på plattorna och förslut enligt tradition.
Ånga i ångugn eller ångkorg.
Blanda ingredienserna till såserna i två separata skålar.