Bouillabaisse Linnéa style

Bouillabaisse Linnéa style
Foto: TV4
Edin DzematBengt Sjöström
Edin DzematBengt Sjöström

Bouillabaisse Linnéa style

16 ingredienser

En vacker bouillabaisse med kungskrabba och rom.

Gör din egen vitlöskolja. ½ dl rapsolja blandas med ½ dl olivolja. Koka upp med 2 vitlöksklyftor. Kyl ner.

Tomatkoncentrat fixar du genom att dela cocktailtomater och ta ut fruktköttet och kärnorna. Pressa genom en chinoise för att ta bort kärnorna. Ta vätskan som blir kvar och koka ner till ketchupkonsistens.

Jens Dolks vintips
Expressions Blanc 2008, Frankrike, artnr. 95342, 89 kr.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 kungskrabba
  • plastfilm
  • skaldjursfond

Syrad gurka

  • gurka
  • salt
  • citron

”Rouille”

  • 1 dl vitlöksolja
  • 1 msk tomatkoncentrat
  • 1 äggula
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • citron

gelé

  • 1 dl klarad skaldjursfond eller bouillabaisse som klarats
  • 1 gelatinblad
  • rom
  • rödlök

Gör så här

Bouillabaisse

  1. Ta ut köttet ur ”benen” för genom att försiktigt klippa skalet med sax.
  2. Rulla sedan krabbköttet i plastfilm som en ”korv”.
  3. Koka i skaldjursfond tills innertemperatur 40 grader.

Syrad gurka

  1. Skär tärningar av skalad gurka.
  2. Marinera den med salt och citron precis innan servering.

Rouille

  1. Häll försiktigt ner oljan på äggulan under konstant vispning så att äggulan binder oljan.
  2. Smaka upp med tomatkoncentrat, saffran, salt, peppar och citron.

Gelé

  1. Blötlägg gelatinet.
  2. Koka upp fonden.
  3. Smält gelatinet i fonden.
  4. Gjut i önskad form eller på tallrik.