Gateau au chocolat - glutenfri chokladkaka

Gateau au chocolat - glutenfri chokladkaka
Foto: Bruno Ehrs

Gateau au chocolat - glutenfri chokladkaka

Av: Yvan Cadiou

Från: Malou efter tio

10 ingredienser

En helt mjölfri chokladkaka med sting av svartpeppar och finrivet apelsinskal.

Receptet är beräknat för 10-12 personer.

Här hittar du Yvans Squashsallad.

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 250 g mörk choklad 70 %
  • 140 g smör + lite att smörja formen med
  • 6 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 2 dl rörsocker
  • 140 g sötmandel
  • ca 0,5 krm svartpeppar, nymald
  • 1 tsk apelsinskal, finrivet (ekologiskt)
  • 1 tsk ingefära, mald
  • 1 tsk Bourbon vanilla-pulver, alt vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med smöret och låt smälta under omrörning på medelvärme.
  3. Separera äggulor och vitor i två skålar.
  4. Tillsätt en nypa salt till äggvitorna.
  5. Vispa ihop äggulorna med sockret så att det blir pösigt.
  6. Mixa sötmandeln ganska grovt i mixer eller matberedare och tillsätt till ägguleblandningen.
  7. Häll i chokladblandningen och blanda väl.
  8. Dra ett par varv med pepparkvarnen, lägg i apelsinskal, ingefära och vanilj.
  9. Vispa äggvitorna till vitt skum med en stor ballongvisp eller elvisp.
  10. Vänd i äggvitevispet i chokladsmeten försiktigt, lite i taget.
  11. Smörj en låg rund form, gärna en pajform, och häll i smeten.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 15-25 minuter beroende på ugn och tjocklek på kakan. Skaka lite på formen, den ska inte vara för lös innuti.