Tjeckisk äggsallad

Tjeckisk äggsallad
Foto: Holger Edström
Eja Nilsson
Eja Nilsson

Tjeckisk äggsallad

Av: Eja Nilsson

Från: Sill, ägg och nubbe

10 ingredienser

Enkel och klassisk sallad som passar bra på påskbordet.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 isbergssallad
  • 8 ägg, hårdkokta
  • 1 rödlök
  • 3 msk kapris

Senapssås

  • 2 tsk gula senapsfrön
  • 2 äggulor
  • 2 msk svensk senap
  • 1,5 dl neutral olja, rapsolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Strimla isbergssallaten och lägg upp på ett stort fat. Skala och skiva äggen och täck sallatsbädden med skivade ägg. Skala, skiva och hacka rödlöken och strö över rödlök och kapris.
  2. Stöt senapskornen i mortel och häll på 1–2 msk vatten.
  3. Rör äggulorna med senap och vispa i oljan, lite i taget, till en tjock senapsmajonnäs. Blanda i de stötta senapskornen. Smaksätt med salt och peppar. Späd ev. med lite ljummet vatten om majonnäsen är för tjock.
  4. Ringla såsen över äggsalladen och servera.