Den mest klassiska fyllningen i empanadas är kött. Här används köttfärs, men det är även vanligt att använda fintärnat kött. Här finns receptet på degen >>
Stek lök, vitlök och salt i olja i en kastrull på medelvärme. Lägg på locket och tillaga tills löken är mjuk.
Ta ur löken och höj värmen lite. Lägg i färsen, när den börjar bli tillagad lägger du tillbaka löken och tillsätter alla torra kryddor. Stek ca 10 minuter.
Ta av kastrullen från spisen, tillsätt olivspad och rör om. Låt svalna 5 minuter innan du tillsätter oliver, ägg och eventuellt russin. Blanda ihop och smaka av med salt. Låt svalna helt.
Lägg en rejäl sked fyllning på en degplatta. Ta lite vatten på ett finger längs halva rundeln och förslut sen degen till en halvmåne. Nyp ihop kanterna och vik eller gaffla kanten.
Fritera i 200-gradig olja i ca 5 minuter tills knytena är gyllenbruna och frasiga.
Eller tillaga dem i ugn. Lägg empanadas på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och tillaga i ugnen på 200 grader i ca 15–20 minuter tills knytena är gyllenbruna och frasiga.
Du kan även tillaga dem på grillen. Grilla empanadas på galler ca 20 cm över glöd med medellåg värme cirka 5–10 minuter på varje sida.