Enkla chiasylten

Enkla chiasylten
Foto: Lisa Höök

Enkla chiasylten

Av: Ebba von Sydow, Helen von Sydow

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

15 m

De här två sorternas sylt med chiafrön är riktigt enkla att laga och innehåller inte så mycket socker som vanlig sylt. Chiafröna sväller i vätska vilket gör att sylten blir fast och fin utan stora mängder socker.

Receptet är ur boken ”Systrarna von Sydow- Maten, livet och samtalen runt köksbordet”, The Book Affair

Ingredienser

portioner6 - 8

jordgubbssylt

  • 1 kg jordgubbar
  • 1 msk chiafrön
  • 2-3 dl strösocker
  • 1 förp fryspulver

Sylt på bär

  • 2,5 dl bär (färska eller frysta)
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk honung
  • 1 msk chiafrön

Gör så här

Jordgubbssylt

  1. Rensa jordgubbarna och skär i bitar. Rör i 1 msk chiafrön och strösocker blandat med fryspulver. Rör om. Häll upp på burk, klart!

Sylt på bär

  1. Värm bären i en kastrull i några minuter medan du rör om och mosar dem.
  2. Rör ner citron och honung. Ta av från värmen och blanda i chiafröna.
  3. Låt sylten svalna och häll upp i en burk.

Förvaring

  1. Förvara sylten i kylskåp, tänk på att sylt med så lite socker i har kort hållbarhet, cirka 3–4 dagar.