Samosas är fyllda små degknyten som friteras frasiga i olja. Här är en förenklad variant med färdig filodeg som fylls med en kryddig potatisröra och som sen tillagas smidigt i ugnen.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Rör ner ingefära och kryddor och låt fräsa i ca 30 sekunder.
Tillsätt den mosade potatisen samt ärtor och blanda väl, utan att få färg.
Skär filodegsarken i tre delar på längden.
Börja med ett ark. Pensla kanterna med smält matfett. Lägg 1-2 msk potatisfyllning i ena änden och vik sedan ihop till en triangel (se videoklipp hur man viker ihop dem). Fortsätt med resterande filodegsark och fyllning.
Lägg samosatrianglarna på en plåt och pensla med det växtbaserade matfettet. Grädda i 15-18 minuter eller tills de har fått fint med färg.
Skär gurka och tomat i tärningar. Blanda med granatäpplekärnor och pressad limesaft. Salta.