Erik Lallerstedts rödvinssås

Erik Lallerstedts rödvinssås
Foto: bruno ehrs
Erik Lallerstedt
Erik Lallerstedt

Erik Lallerstedts rödvinssås

8 ingredienser

Mästerkockens recept på rödvinssås med karamelliserat socker och citronzest.

Ingredienser

  • 2 msk socker (ej nödvändigt)
  • 0,5 gul lök, grovhackad
  • 1 morot, grovhackad
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl hemgjord kalvfond (eller utspädd från flaska)
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk citronsaft eller -zest
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull till en ljus karamell.
  2. Tillsätt lök och morot och låt mjukstekas.
  3. Häll i rödvin, kalvfond och vatten och låt såsen koka ihop till simmig konsistens och cirka två tredjedelar återstår.
  4. Sila såsen och smaka av med citronsaft eller -zest.
  5. Blanka såsen med en klick smör.