Glaspepparkakor

POPULÄRT
Glaspepparkakor
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Glaspepparkakor

10 ingredienser

24 h

Ernst Kirchsteigers recept på lövtunna pepparkakor. Tunna och krispiga pepparkakor som passar perfekt till glöggskivan.

Ingredienser

portioner stycken

Pepparkaksdeg till tunna pepparkakor

  • 6 dl farinsocker
  • 0,75 dl mörk sirap
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk pomeransskal, malen
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk bikarbonat
  • 5 cl cognac
  • 265 g smör
  • ca 10 dl vetemjöl (eller tills ni får en smidig deg)

Gör så här

Pepparkaksdeg till tunna pepparkakor

  1. Koka upp farinsocker, sirap och vatten.
  2. Lös upp kryddorna samt bikarbonaten i konjaken och tillsätt i sockerblandningen.
  3. Häll hela blandningen över smöret och rör tills smeten är kall. Arbeta in mjölet först i bunken, sedan på bakbordet. Degen ska inte vara stadig.
  4. Forma den till rullar på cirka 4 cm och rulla in i bakplåtspapper och lägg dem i kylen över natten.
  5. Ta rullen och skär i skivor och lägg på bakplåtspapper.
  6. Lägg ett annat bakplåtspapper eller plastfolie ovanpå skivorna och kavla tills de är tunna. Ta bort platsfolien eller bakplåtspappret försiktigt. Ställ in pepparkakorna i ugnen på 200 grader i cirka 3 minuter.