Valnöts- och saffransskorpor

Valnöts- och saffransskorpor
Foto: Roland Persson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Valnöts- och saffransskorpor

8 ingredienser

Det doftar saffran i hela huset när man bakar de här fina skorporna. Saffran och valnötter är en väldigt bra kombination. Vi brukar baka dem runt Lucia, låter dem stå framme i en stor glasburk på köksbänken och inbillar oss att de ska räcka till jul. Det gör de aldrig. Vi får alltid baka en omgång till. Receptet räcker till 40–50 stycken.

Ingredienser

  • 200 g valnötter
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl [6-7 dl]
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Hacka nötterna grovt.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Stöt saffran med salt i en mortel och rör sedan ner blandningen i smöret.
  5. Blanda nötter, mjöl och bakpulver för sig och rör sedan ihop med saffranssmöret och äggsmeten till en ganska lös deg.
  6. Dela i tre delar och forma till rullar. Ta mer mjöl om degen känns för lös.
  7. Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd plåt.
  8. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.
  9. Skär längderna till skorpor med diagonala snitt.
  10. Torka i 75 grader i 60 minuter.
  11. Förvara i lufttät burk.