Tärna lax och torsk till små fina tärningar och lägg i separata bunkar.
Pressa citronen över laxen och blanda om.
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg torsktärningarna i en trådsil och pochera hastigt torsken i det varma vattnet, det räcker med ca 10 sekunder. Låt torsken svalna av.
Hacka salladslök, kapris och sardeller fint och blanda med laxen. Blanda i dijonsenap, äggulor och svartpeppar.
Banda ner den kalla torsken och hälften av romen (resten av rommen ska användas för att dekorera tartaren). Låt tartaren stå i kylen en timme så den får sätta sig ordentligt.
Servera gärna “ägg” av tartaren. Det gör du genom att skeda tartaren mellan två skedar i lämplig storlek.
Gör en snabb dillolja, genom att mixa olivolja med hackad dill och lite salt.
Toppa de färdiga tallrikarna med resten av rommen och dilloljan. Servera gärna tartaren på ett stort krasseblad, och dekorera med ätbara blommor eller olika vackra örter.