Fänkålsmarinerad lax på spett

POPULÄRT
Fänkålsmarinerad lax på spett
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Fänkålsmarinerad lax på spett

5 ingredienser

15 m + 1 h marinering

”Så enkelt, men ger ändå en ny smakdimension till lax.”/Maud Onnermark

Receptet är ur boken Lättlagade bufféer för hela året, Semic.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 kg laxfilé, helst mittbit
  • 1 msk salt
  • 1 msk muscovadosocker
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 2 msk olivolja (eller neutral rapsolja)

Gör så här

  1. Skär bort laxskinnet och ta bort eventuella ben. Skär laxen i avlånga bitar på längden, ca 3x7 cm, och ca 20 stycken. Lägg dem i en skål eller djup ugnsform.
  2. Blanda salt, muscovadosocker, fänkålsfrön och olja. Gnid in laxbitarna med blandningen och låt stå 45 minuter–1 timme, rör om flera gånger under tiden så att blandningen kommer åt alla bitar.
  3. Ta upp laxbitarna och trä upp dem på blötlagda spett. En bit på varje spett. Grilla dem ett par minuter på var sida över het glöd.