Fattiga riddare i ugn med blåbär och kardemumma

Från Sverige Fattiga riddare i ugn med blåbär och kardemumma
Foto: Köket

Fattiga riddare i ugn med blåbär och kardemumma

13 ingredienser

40 min

Fattiga riddare 2.0! Levainbröd bakas i en ugnsform tillsammans med äggstanning, kardemumma och blåbär. Resultatet blir en magiskt god brödpudding gjord på svenska ingredienser. Servera med grädde och drisslad honung - enkelt, smidigt och SÅ gott!

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 400 g levainbröd (från Sverige)
  • smör, till formen (från Sverige)
  • 4 ägg (från Sverige)
  • 1 dl mjölk (från Sverige)
  • 2 dl vispgrädde (från Sverige)
  • 3 msk honung (från Sverige)
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 150 g frysta blåbär (Från Sverige)

Till servering

  • 2 dl vispgrädde, vispad (Från Sverige)
  • honung (Från Sverige)
  • florsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
  2. Smörj en ugnsfast form med smör. Dela brödskivorna i grova bitar och lägg omlott så att de täcker botten.
  3. Vispa samman ägg, vispgrädde, honung, stött kardemumma, vaniljsocker och salt och häll blandningen över brödet. Tryck till lite med en gaffel så brödet suger upp äggstanningen. Strö över blåbär.
  4. Baka brödpuddingen i ca 30 minuter, tills stanningen är stannad och brödet fint rostat.
  5. Låt svalna något och pudra sedan över lite florsocker. Servera med vispad grädde och honung.

Svenska ägg är säkra ägg. Titta efter märket Från Sverige när du handlar ingredienser!

TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Svensk pasta carbonara

Svensk mat – vad är det egentligen?

Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas - läs mer här!

Läs mer