Havskräftor med citron- och dragonsmör

Havskräftor med citron- och dragonsmör
Foto: Jakob Fridholm
Christian Hellberg
Camilla Läckberg
Christian Hellberg
Camilla Läckberg

Havskräftor med citron- och dragonsmör

Av: Christian Hellberg, Camilla Läckberg

Från: Fest, mat och kärlek

12 ingredienser

Grillade havskräftor serveras med citron- och dragonsmör. Smöret till kräftorna är underbart. Och det funkar fint till bakpotatis och färskpotatis också. Recept från kokboken Fest, mat och kärlek.

Ingredienser

portioner

Havskräftor

  • 12 råa havskräftor
  • 1 msk fänkålsfrö
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • rapsolja, till pensling

Citron- och dragonsmör

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk olivolja
  • 2 citroner, saft och skal
  • 2 msk dragon, strimlad
  • 1 msk dill, skuren
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Serveras med

  • nybakat bröd

Gör så här

Smör

  1. Börja med citron‐ och dragonsmöret. Smält 50 gram av smöret tillsammans med olivoljan.
  2. Låt svalna något.
  3. Blanda ner citronsaften, det rivna citronskalet, dragonen och dillen och vispa ner resten av smöret tillsammans med lite salt och peppar.
  4. Rulla in örtsmöret i folie och lägg det i kyl.

Kräftor

  1. Dela kräftorna på längden.
  2. Rosta fänkålsfröna i het panna i ca 2 minuter.
  3. Strö salt, peppar och fänkålsfrön på havskräftorna.
  4. Pensla varje kräfta med lite olja och grilla dem i 2-3 minuter.
  5. Servera kräftorna nygrillade med skivor av kryddsmör och nybakat bröd.