Festlig prästostpaj med sparris

Från Sverige Festlig prästostpaj med sparris
Foto: Köket.se

Festlig prästostpaj med sparris

15 ingredienser

1,5 h

Krämigt god, enkel att göra och ett vackert inslag på bordet! Här är den perfekta pajen till påsk, vårfest och midsommar - gjord helt på svenska råvaror!

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ostrapporten 2025
Från Sverige Ostrapporten 2025

Ostrapporten 2025

Det här är svenskarnas favoritost!

Läs mer

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 125 g smör (Från Sverige)
  • 3 dl vetemjöl (Från Sverige)
  • ca 2 msk vatten

Fyllning

  • 250 g prästost (Från Sverige)
  • 2 schalottenlökar (Från Sverige)
  • 2 ägg (Från Sverige)
  • 2 äggulor (Från Sverige)
  • 2 dl vispgrädde (Från Sverige)
  • salt
  • svartpeppar
  • 125 g grön sparris (Från Sverige)

Dekoration

  • 50 g rädisa (Från Sverige)
  • 1 dl crème fraîche (Från Sverige)
  • ev färsk persilja (Från Sverige)
  • ev penséer (Från Sverige)

Gör så här

Pajskal

  1. Mixa smör och mjöl till ett smul. Häll i vatten och mixa kort så att degen går ihop lite. Knåda ihop till en boll, plasta in och låt vila i kylen ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla ut degen på mjölat underlag. Lägg pajdegen i formen så den gå upp hela vägen längs med kanten. Nagga med en gaffel.
  4. Förgrädda pajskalet ca 10-12 minuter.

Fyllning

  1. Skär av den träiga änden på sparrisen.
  2. Finhacka schalottenlök och fräs mjuk i lite smör eller olja.
  3. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Riv osten och blanda ner i äggstanningen. Tillsätt löken och krydda med salt och peppar.
  4. Häll över fyllningen i pajskalet och lägg ut sparrisen som en solfjäder. Grädda i ugnen i 30-40 minuter, eller tills pajen har stannat och fått fin färg.
  5. Dekorera eventuellt med crème fraiche, skivade rädisor, ätbara blommor och örter.

Välj en svensk ost! Endast 4/10 ostar som köps idag är från Sverige.

TIPS!
I säsong: april
Grillad sparris med getost och mandel

I säsong: april

Här är grönsakerna i säsong under april!

Läs mer

3 skäl till att välja svensk ost
Svenskmärkning pizza

3 skäl till att välja svensk ost

Visste du att endast 4 av 10 ostar som vi äter i Sverige är producerade i Sverige?

Läs mer