Filéad citrus, sabayonne och guldmaräng

koket.se
Filéad citrus, sabayonne och guldmaräng ny
Foto: Adam Thulin
Adam Thulin
Adam Thulin

Filéad citrus, sabayonne och guldmaräng

9 ingredienser

1 h 20 min

Här kommer en riktigt fräsch, krispig och festlig dessert som passar perfekt som efterrätt till nyår!

Se Adam Thulin laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Guldmaräng

  • 60 g äggvita
  • 2-3 droppar vinäger
  • 80 g strösocker
  • guldpulver

Filéad citrus

  • 600 g citrusfrukter (t.ex. apelsin, grapefrukt och pomelo)

Sabayonne

  • 4 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl marsalavin
  • 1 apelsin, zest

Gör så här

Guldmaräng

  1. Blanda äggvita och vinäger i en köksassistent.
  2. Vispa till ett fluffigt skum och tillsätt sedan sockret i några omgångar.
  3. Vispa till en fast maräng.
  4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bre ut ett tunt lager maräng på bakplåtspappret (spara det som blir över).
  5. Baka i mitten av ugnen på 100 grader varmluft i 60 minuter, eller tills marängen är krispig.
  6. Låt svalna.
  7. Pensla guldpulvret på marängen och bryt den i grova bitar.
  8. Spara till servering.

Filéad citrus

  1. Filéa citrusfrukten (det finns instruktioner på hur man gör på YouTube).
  2. Låt rinna av på papper.
  3. Spara till servering.

Sabayonne

  1. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull.
  2. Vispa blandningen fluffig på medelhög temperatur.
  3. Vispa tills den är krämig och har tjocknat (den får inte koka).

Servering

  1. Montera desserten i glas eller på tallrikar och servera!