Här har vi ett riktigt, riktigt bra recept på kladdkaka. Filip har testat sig fram genom djungeln av kladdkakerecept och kommit fram att detta är det absolut bästa. Perfekt för fika, födelsedag eller kafferep!
1 msk ströbröd (eller vetemjöl eller kokos, till formen)
Glaze
0,75 dl strösocker
0,75 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
1 msk kakao
35 g smör
Till servering
färska bär (i säsong)
vaniljglass
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt kakao, mjöl, salt och kaffe och vispa ihop. Häll i smöret och vispa till en smet.
Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form, 22 cm i diameter. Smöra, olja eller spreja med fett i formen och strö över ett tunt lager ströbröd. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter, inte längre än 20! Ta ut och låt svalna något.
Gör glazen. Värm socker och grädde i en kastrull på medelvärme. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Tillsätt sedan kakaon och rör om tills allt är ordentligt blandat. Stäng av värmen och klicka i smöret. Rör konstant tills smöret smält.
Häll glazen på kladdkakan och bred ut den så att hela kakan är täckt. Låt kakan stå i kylskåpet i minst 1 timme. Ta ut och servera med bär och vaniljglass!