Filodegspaj med fetaost, färsk spenat och solrosfrön

Filodegspaj med fetaost, färsk spenat och solrosfrön
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Filodegspaj med fetaost, färsk spenat och solrosfrön

13 ingredienser

45 m

Härligt frasig filodegspaj med spenat, fetaost och knapriga solrosfrön. Perfekt som bjudmat som går hem hos de flesta.

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olja
  • 500 g färsk spenat
  • salt
  • peppar
  • 2 dl ost, riven
  • 6 ark filodeg
  • 3 msk smör
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 150 g fetaost
  • 2 msk solroskärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Hacka lök och vitlök fint, stek det i 1 msk av oljan tills det har mjuknat. Häll upp i en skål och ställ åt sidan.
  3. Tillsätt 2 msk olja till stekpanna och häll i spenaten. Stek den tills den precis sloknar, ta sedan pannan från plattan. Låt spenaten svalna något och krama sedan ur överbliven vätska.
  4. Blanda ihop spenaten med lökblandningen.
  5. Smält smöret. Lägg ett ark filodeg i en form och pensla med smöret, upprepa tills alla arken är i formen.
  6. Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar.
  7. Lägg hälften av den rivna osten i botten på pajen. Blanda resterande riven ost med spenatblandningen och lägg i pajskalet. Häll på äggstanningen och strö över fetaost och solrosfrön.
  8. Grädda i ugnen i ca 30 min!