"Fisk"gratäng på kronärtskocka och tofu

Fiskgratäng på kronärtskocka och tofu
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

"Fisk"gratäng på kronärtskocka och tofu

24 ingredienser

60 m

Jag har alltid älskat fiskgratänger. Det var aldrig för att jag var ett stort fan av fisk, mer på grund av den dekorativt spritsade kanten av potatismos runt om. Och vad det gäller fisken så lyser den här med sin frånvaro. Den fick glatt simma vidare och du får istället njuta av en golvande god blandning av kronärtskockshjärtan, sparris, tofu och mycket mer. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegansk mat för alla tillfällen.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 250 g champinjoner
  • ca 400 g kronärtskockshjärta [1 burk]
  • 200 g fast tofu
  • ca 350 g vit sparris [1 burk]
  • 1 tsk hela fänkålsfrö, stötta (eller 0,5 tsk malda fänkålsfrö)
  • 0,5 tsk salt
  • vitpeppar

Vitvinssås

  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 1 dl grädde (t ex havre- eller sojagrädde)
  • 2 msk citron, saft
  • 0,5 dl färsk dill, finhackad
  • ev mer salt
  • vitpeppar

potatismos

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 dl grädde (t ex soja- eller havregrädde)
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • muskot

Gör så här

Fyllning

  1. Skiva purjolök och champinjoner fint och fräs i lite olivolja tills de mjuknar och släpper sin vätska.
  2. Skär kronärtskockshjärtan och tofu i mindre bitar. Rör ner i purjon och champinjonerna tillsammans med sparris, fänkålsfrön, salt och vitpeppar.
  3. Låt allt steka i två minuter.
  4. Sprid sedan ut i en gratängform.

Vitvinssås

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i en minut. Vispa ner det vita vinet och låt det nästan koka in helt.
  3. Fortsätt att vispa och tillsätt vatten, buljongtärning, grädde och citronsaft. Låt koka upp och sjud tills såsen tjocknar.
  4. Rör ner dill, eventuellt mer salt och vitpeppar.

Potatismos

  1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Häll av vattnet och vispa sönder den med en elvisp.
  3. Fortsätt att vispa samtidigt som du tillsätter smör, grädde, salt, svartpeppar och riven muskotnöt. Vispa i någon minut så att du får ett riktigt fluffigt mos.
  4. Spritsa små klickar mos runt kanten på gratängformen.
  5. Fyll med vitvinssås och gratinera sedan gratängen i 225 grader i 15 minuter eller tills potatisen har fått färg.