Lägg fisken i en smörad ugnsform och fördela schalottenlöken över.
Häll på vin och täck formen med folie.
Pochera fisken i 12-15 minuter.
Sila fonden och låt svalna.
Sås
Koka upp såsen och tillsätt fonden från fisken. Låt svalna.
Duchessepotatis
Koka potatisen i saltat vatten. Låt ånga av ordentligt.
Pressa potatisen genom en press eller sil och vispa ner smör, äggulor och olja. Smaka av med salt och peppar.
Spritsa duchessepotatisen i önskad form.
Champinjoner
Skär champinjonerna i ca 6 mm tunna skivor.
Fräs champinjonerna i lite smör tills vätskan har dunstat. Salta.
Dag 2
Sätt ugnen på 170 grader.
Vispa grädden och vänd ner såsen.
Placera ut svampen i botten på gratängformen.
Lägg fisken ovanpå svampen.
Napera (häll) såsen över fisken så att den täcker hela formen.
Fördela riven parmesanost över.
Tillaga i ugnen i 20-25 minuter.
Avsluta eventuellt med grillvärme för att ge gratängen fin färg.
Servera direkt ur formen med valfritt garnityr, t.ex. räkor, rom eller svamp.
Vitvinssås
Koka ner fond och vitt vin tills hälften återstår.
Tillsätt grädde och reducera igen till halva mängden.
Smaka av med salt och eventuellt peppar.
Tips! En gratäng kan varieras efter tycke, pris och smak. En vardagsgratäng kan man exempelvis göra på fiskblock. En enkel variant är att blanda krossad tomat med finhackad dill, lök och lite vinäger och ösa över ett torskfiléblock. Ställ in i ugnen på 170 grader i 25-30 minuter. Gott och enkelt.