Fiskgratäng med duchessepotatis

NYHET
koket.se
Fiskgratäng med duchessepotatis NM
Foto: TV4
Nils Molinder KK 2024
Nils Molinder KK 2024

Fiskgratäng med duchessepotatis

22 ingredienser

1 h

Den här goda fiskgratängen med duchessepotatis kan bli en perfekt rätt att bjuda på både till vardag och fest!

Se Nils Molinder laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fiskgratäng

  • 600 g fisk (av fastare sort) [4 filéer à 150 g]
  • 1 schalottenlök, skalad och hackad
  • 1 dl vitt vin
  • smör (till formen)

Sås

  • 5 dl vitvinssås (se recept längre ner)
  • fiskfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl parmesanost, riven

Duchessepotatis

  • 1 kg potatis, skalad
  • 100 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 dl matolja
  • salt
  • peppar

Champinjoner

  • 100 g champinjoner
  • smör (till stekning)
  • salt

Vitvinssås

  • 5 dl fiskfond
  • 5 dl vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • ev peppar

Gör så här

Dag 1, fiskgratäng

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Lägg fisken i en smörad ugnsform och fördela schalottenlöken över.
  3. Häll på vin och täck formen med folie.
  4. Pochera fisken i 12-15 minuter.
  5. Sila fonden och låt svalna.

Sås

  1. Koka upp såsen och tillsätt fonden från fisken. Låt svalna.

Duchessepotatis

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Låt ånga av ordentligt.
  2. Pressa potatisen genom en press eller sil och vispa ner smör, äggulor och olja. Smaka av med salt och peppar.
  3. Spritsa duchessepotatisen i önskad form.

Champinjoner

  1. Skär champinjonerna i ca 6 mm tunna skivor.
  2. Fräs champinjonerna i lite smör tills vätskan har dunstat. Salta.

Dag 2

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Vispa grädden och vänd ner såsen.
  3. Placera ut svampen i botten på gratängformen.
  4. Lägg fisken ovanpå svampen.
  5. Napera (häll) såsen över fisken så att den täcker hela formen.
  6. Fördela riven parmesanost över.
  7. Tillaga i ugnen i 20-25 minuter.
  8. Avsluta eventuellt med grillvärme för att ge gratängen fin färg.
  9. Servera direkt ur formen med valfritt garnityr, t.ex. räkor, rom eller svamp.

Vitvinssås

  1. Koka ner fond och vitt vin tills hälften återstår.
  2. Tillsätt grädde och reducera igen till halva mängden.
  3. Smaka av med salt och eventuellt peppar.

Tips! En gratäng kan varieras efter tycke, pris och smak. En vardagsgratäng kan man exempelvis göra på fiskblock. En enkel variant är att blanda krossad tomat med finhackad dill, lök och lite vinäger och ösa över ett torskfiléblock. Ställ in i ugnen på 170 grader i 25-30 minuter. Gott och enkelt.