Fiskgryta i ugn med fänkål, tomat och rödstrimma

POPULÄRT
koket.se
Fiskgryta i ugn med fänkål, tomat och rödstrimma
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Fiskgryta i ugn med fänkål, tomat och rödstrimma

13 ingredienser

40 min

En lättlagad variant på fiskgrytan bouillabaisse där allt smidigt läggs i en form och tillagas i ugnen i stället för på spisen. Rödstrimma är en landodlad fisk som finns i välsorterade butiker, den kan ersättas av gös, lax eller torsk.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 3 gula lökar
  • 1 förp saffran (à 0,5 g)
  • 1 apelsin
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 0,5 dl kapris
  • 2 fänkål
  • 1 kruka basilika
  • 400-500 g rödstrimma
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • aioli

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Skala och skiva löken tunt. Fräs den mjuk i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt saffran och fräs ytterligare någon minut.
  3. Lägg lökfräset i botten av en ugnsform. Riv över apelsinskal och pressa över apelsinsaft. Häll på krossade tomater i ett jämnt lager. Strö över kapris och hackad chili.
  4. Skär fänkål i skivor och täck formen med dem. Ringla över olivolja. Salta och peppra.Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
  5. Salta fisken och skär den i bitar på längden.
  6. Ta ut formen. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
  7. Lägg på fiskfiléerna.
  8. Tillaga i ugnen tills fisken är klar (innertemp på 50 grader), ca 5 minuter.
  9. Ta ut och toppa med färsk basilika och klickar av citronaioli.