Fläderchampagne på Mandelmanns vis

Fläderchampagne på Mandelmanns vis
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Fläderchampagne på Mandelmanns vis

5 ingredienser

En underbar hemgjord champagne på fläder som är uppfriskande god!

Ingredienser

  • 30 fläderblomsklasar
  • 5 citroner
  • 3 l vatten
  • 2 l strösocker
  • 25 g jäst

Gör så här

  1. Skölj och torka blommorna. Tvätta och skiva citronerna.
  2. Lägg fläderblommorna och citronskivorna i en stor kastrull.
  3. Koka upp vattnet med sockret i en annan kastrull och häll det över fläderblommorna och citronskivorna. Låt svalna.
  4. Tillsätt jästen och rör om. Täck kastrullen med en tygbit och sätter en gummisnodd runt om, så att inga fruktflugor och kryp kan komma in.
  5. Låt sen stå i rumstemperatur i fyra dagar, eller tills jäsningen kommit igång. Ställ då champagnen svalt och låt den jäsa i ytterligare några dagar.
  6. Sila champagnen och tappa gärna upp den på pet flaskor, så riskerar du inte att få en glasexplosion.
  7. Låt flaskorna vila i kylen i 3 veckor innan du smakar. Har du hällt champagnen på glasflaskor är det bra att lätta på korken och släppa ut lite kolsyra då och då.