Fläder- och citronmarängpaj, Roy Fares recept

koket.se
Fläder- och citronmarängpaj, Roy Fares recept
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Fläder- och citronmarängpaj, Roy Fares recept

16 ingredienser

Magiskt god paj med både citron och fläder. Toppa med italiensk maräng som du bränner av. Lyxfika!

Tips! Roy Fares visar fyra sätt att spritsa maräng på, se klippet här.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner10 - 12

pajdeg

  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g smör
  • 15 g äggula [1 st]

Citronkräm

  • 1,5 gelatinblad
  • 150 g citron, saft från (1,5 dl)
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 100 g koncentrerad fläderblomssaft [1 dl]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 30 g majsstärkelse [0,75 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 30 g osaltat smör

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita [5 st]
  • 75 g vatten [0,75 dl]
  • 210 g strösocker [2,5 dl]

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter.
  2. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter
  3. och nagga botten med en gaffel. Frys pajformen i 30 minuter, sätt ugnen på 200 grader varmluft och grädda botten cirka 10 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna.

Citronkräm

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Blanda citronsaft, flädersaft och strösocker i en kastrull.
  2. Blanda vatten, maizena och äggulor och ägg i en bunke och blanda med en visp.
  3. Koka upp saft- och sockerblandningen och häll det över äggblandningen, blanda väl och häll sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omröring tills krämen tjocknar.
  4. Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i tillsammans med smöret, rör runt och låt svalna. Fyll pajformen och stoppa in i frysen, det är viktigt att krämen satt sig innan du börjar med marängen.

Italiensk maräng

  1. Lägg äggvitan i en bunke. Vispa upp äggvitan.
  2. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitevispet under fortsatt vispning. Vispa tills marängen är kall.

Montering

  1. Ta ut pajen ur frysen. Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare. Låt tina i rumstemperatur eller i kylen över natten innan servering