Fläskfilé i krämig dragon- och timjansås

NYHET
koket.se
Fläskfilé i krämig dragon- och timjansås
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Fläskfilé i krämig dragon- och timjansås

22 ingredienser

40 min

En lättlagad och bjudvänlig middag med fläskfilé i en drömgod sås där bland annat cognac, vitt vin, dragon och dijonsenap ger massor av smak.

logo
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Se Dante Zia laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • ca 25 g smör, att steka i
  • olja, till stekning

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl cognac
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 2 dl crème fraîche
  • 1-2 dl vatten
  • 2 msk japansk soja
  • worcestersås, några stänk
  • sherryvinäger, några stänk (eller rödvinsvinäger)
  • svartpeppar

Broccoli

  • 250 g broccoli
  • 25 g smör
  • olja
  • salt

Till servering

  • 4 port ris

Gör så här

  1. Börja med riset. Jag brukar göra så här: Ta en stor kastrull med saltat vatten. Häll i riset och koka det som om det vore pasta. Häll av när det är klart! Låt det ånga av något innan du serverar det. Det går såklart att koka ris genom att följa anvisningarna på förpackningen också, men jag tycker att det här sättet blir toppen.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i smöret och låt det tystna. Lägg i fläskfilén och stek den runt om till fin färg. Lägg över i en ugnsform och tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader.
  4. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i pannan som du stekte köttet i.
  5. När löken blivit lätt genomskinlig häller du på cognac och låter den koka in. Tillsätt därefter vitt vin, crème fraiche, kalvfond, senap, torkad dragon, timjan och vatten. Låt sjuda ca 15 minuter. Smaka av med soja, honung, worcestersås, sherryvinäger och peppar
  6. När fläskfilén är klar trancherar du den och lägger ner fläskfiléskivorna i såsen så att de täcks med sås.
  7. Skär broccolin i mindre buketter. Ansa stammen och skär den i mindre bitar.
  8. Stek broccolin hastigt i olja och smör med lite salt i en stekpanna.
  9. Servera fläskfilén i krämig sås med nykokt ris och den råstekta broccolin.