Fläskfilé med äppelglaze och krämig potatissallad

POPULÄRT
koket.se
Fläskfilé med äppelglaze och krämig potatissallad
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Fläskfilé med äppelglaze och krämig potatissallad

25 ingredienser

50 min

Helstekt fläskfilé får i det här receptet god smak av en äppelglaze. Till det goda köttet serveras en krämig med ändå fräsch potatissallad med äpple och kapris.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Äppelglaze

  • 2 msk smör
  • 1,5 dl äppelmos
  • 2 msk sirap
  • 1 klyfta vitlök (stor)
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Potatissallad med äpple

  • 900 g potatis, kokt (gärna mindre storlek)
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 äpple, tärnat
  • 50 g sockerärtor
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1 klyfta vitlök (stor)
  • 0,5 dl kapris
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Garnering

  • 0,5 äpple, tunna skivor till garnering
  • färsk persilja

Gör så här

Glaze

  1. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili mjukt i smör tillsammans med timjan i en stekpanna.
  2. Tillsätt äppelmos, sirap, soja, och rödvinsvinäger. Låt koka ihop till en glaze. Smaka av med salt och peppar.

Kött

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Salta och peppra köttet runt om. Bryn det runtom i smör i en stekpanna.
  3. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Pensla med glazen och tillaga tills innertemperaturen är 68 grader.

Potatissallad

  1. Koka potatisen mjuk. Häll av och låt svalna.
  2. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs, finhackad persilja, riven vitlök och kapris. Skala, dela, kärna ur och finhacka äpple. Strimla salladsärtorna.
  3. Dela de avsvalnade potatisarna på hälften och vänd ihop allt i en skål, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servering

  1. När fläskfilén är klar, ta ut ur ugnen och pensla på mer glaze.
  2. Skär köttet i skivor och servera till den goda potatissalladen. Dekorera med färsk persilja och äppelskivor.