Fläskfilé med exotiska smaker och pilaffris

Fläskfilé med exotiska smaker och pilaffris
Foto: TV4

Fläskfilé med exotiska smaker och pilaffris

Av: JB - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

45 m

Fläskfilé marinerad i ingefära serveras tillsammans med stekta bananer, currysås, pilaffris och jordnötter!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fläskfilé

  • 500 g fläskfilé
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk färsk ingefära, riven

Currysås

  • 2 msk schalottenlök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk curry
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • 1,5 dl matlagningsgrädde

Pilaffris

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 tsk smör
  • 3 dl långkornigt ris
  • 3 dl hönsbuljong

Servering

  • 2-3 små fasta bananer
  • 2 msk jordnötter, hackade
  • färska basilikablad, till garnering

Gör så här

  1. Putsa och dela fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Blanda bitarna med socker, salt och riven ingefära. Marinera i ca 15 minuter och stek sedan tills genomstekt.

Currysås

  1. Skala och hacka löken. Fräs den i en kastrull med olja. Lägg i curryn och fräs i 30 sekunder under omröring. Slå på apelsinjuicen och fond. Koka ned till halva mängden.
  2. Blanda maizenamjölet och grädden och häll ned i kastrullen. Vispa och sjud tills det tjocknar.

Pilaffris

  1. Fräs löken i smöret tills den är mjuk. Häll i riset under omröring. Slå på hönsbuljongen och rör om. Låt koka ca 20 minuter.
  2. Halvera bananerna på längden och stek dem i en panna.
  3. Lägg fläskfilébitarna på ett varmt fat. Arrangera bananerna. Tryck riset i en liten skål och vänd upp det på fatet. Ringla över såsen och strö på jordnötterna. Toppa med ett par basilikablad.