Fläskfilégryta med äpple och blomkålsris

koket.se
Fläskfilégryta med äpple och blomkålsris
Foto: TV4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Fläskfilégryta med äpple och blomkålsris

16 ingredienser

30 min

Fläsk och äpple är två smakkompisar som görs sig fint i den här krämiga och otroligt goda grytan serverad med ett örtigt blomkålsris. Enkel vardagslyx mitt i veckan!

logo
Gabriel Jonsson SMK 2019

Se Gabriel Jonsson laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 2 fasta äpplen
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 dl oxfond (ej koncentrerad)
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk kinesisk soja
  • neutral olja
  • salt
  • peppar
  • majsstärkelse
  • 1 blomkål
  • 1 kruka dragon
  • 1 kruka persilja
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Börja med att putsa och skära fläskfilén i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  2. Stek köttet i olja i en gryta tills det börjar få färg.
  3. Tillsätt löken och bryn den tillsammans med köttet. Rör i tomatpurén och stek ytterligare med någon minut.
  4. Tillsätt crème fraiche, oxfond, soja samt cayennepeppar. Låt koka ihop några minuter.
  5. Skala, kärna ur och skär hälften av äpplena i mindre bitar. Blanda ner i grytan och låt koka ca 5 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt av grytan med majsstärkelse om du ha en lite tjockare sås.
  7. Riv blomkålen på grov sidan av rivjärnet. Hacka örterna fint.
  8. Smält smöret i en djup stekpanna eller kastrull och stek blomkålen snabbt i ca 1 minut. Blanda ner örterna och smaka av med salt och peppar.
  9. Riv resterande äpple.
  10. Servera blomkålsriset tillsammans med grytan och toppa med rivet äpple.

Glöm inte att matsortera skal och kärnhus från äpple, lökskal och rester från örterna för en mer hållbar matlagning, och njut av din krämiga fläskfilégryta. /Köket-redaktionen