Fläskfilégryta med curry och ris

POPULÄRT
koket.se
Fläskfilégryta med curry och ris
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Fläskfilégryta med curry och ris

21 ingredienser

40 min

Festlig och snabblagad gryta med fläskfilé i en underbart god och krämig currysås. Bjud med riven kokos, russin, salta jordnötter och skivad banan i små skålar och låt var och en toppa sin gryta efter smak.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • 2-3 msk smör, att steka i
  • 1 gul lök, strimlad eller finhackad
  • 1 gul paprika
  • 2 röda paprikor
  • 1 burk champinjoner (hela)
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 3-4 msk mango chutney
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk koncentrerad kalvfond (eller oxfond)
  • 2-3 tsk sambal oelek
  • 0,5-1 tsk curry
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Tillbehör

  • 4 port ris, kokt
  • 2 bananer, skivade
  • 1 dl salta jordnötter
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl riven kokos

Gör så här

  1. Skala och strimla den gula löken fint.
  2. Fräs löken mjuk och glansig i smör i en stekpanna.
  3. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Tillsätt paprikan i pannan och låt den mjukna någon. Skala och riv i vitlöken. Blanda runt och lägg över allt i en gryta.
  4. Putsa fläskfilén och skär den i grova strimlor. Salta och peppra.
  5. Bryn köttet i smör i en stekpanna så att det får färg runt om. Lägg sedan över köttet i grytan.
  6. Tillsätt crème fraiche, grädde, mango chutney, fond, curry och paprikapulver i grytan. Tillsätt sambal oelek efter smak.
  7. Låt koka ihop 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar och se om du behöver tillsätta något mer.
  8. Lägg upp russin, skivad banan, kokos och salta jordnötter i separata skålar.
  9. Bjud grytan med nykokt ris och tillbehören. En grönsallad i vinägrett smakar gott till.