Fläskkarré med potatis- och rotsellerigratäng och äppelsky

NYHET
Fläskkarré med potatis- och rotsellerigratäng och äppelsky
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Fläskkarré med potatis- och rotsellerigratäng och äppelsky

27 ingredienser

En klassisk söndagsmiddag med saftigt ugnsbakad karré i goda kryddor serverad med en skysås på äpple och kalvfond samt en krämig gratäng på potatis och rotselleri.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskkarré benfri (hel i bit)
  • 2 msk malen koriander
  • 2 msk lökpulver
  • 2 msk malen kummin
  • 2 msk malen svartpeppar
  • 25 g smör, till stekning
  • salt

Potatis- och rotsellerigratäng

  • 2 gula lökar
  • 500 g potatis
  • 200 g rotselleri
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3 %)
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 50 g smör
  • 80 g lagrad ost (präst, Västerbottensost eller svecia)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Äppelsky

  • 3 schalottenlökar
  • 2 röda äpplen
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 msk strösocker
  • 4 msk sherryvinäger
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl kalvfond, utspädd
  • 3 msk äppelmos
  • 1 kruka färsk kruspersilja, grovt hackad

Gör så här

Fläskkarré

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra kryddorna till fläskkarrén. Rulla in karrén i kryddorna. Salta runtom.
  2. Stek karrén på alla sidor i smöret i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsform. Sätt in i ugnen och tillaga till innertemperaturen är 75-80 grader, ca 1,5-2 timmar.

Potatis- och purjolöksgratäng

  1. Skala, halvera och skiva löken tunt. Skala och skiva potatis och rotselleri tunt, gärna på mandolin.
  2. Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull. Häll i grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar, låt koka upp. Lägg i potatis och rotselleri. Vänd runt och låt koka några minuter, rör hela tiden så att d et inte bränner i botten. Häll upp i en ugnssäker gratängform och toppa med riven ost.
  3. Tillaga i ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna något före servering.

Äppelsky

  1. Skala och skiva löken. Dela, kärna ur och skär äpple i tärningar. Fräs lök och äpple i smör i en kastrull tills de blir mjuka utan att ta färg.
  2. Strö på sockret och låt det karamelliseras. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med några sekunder. Häll i vinäger och låt den koka in helt.
  3. Häll i vin och låt koka ihop till hälften. Häll i kalvfond och koka ihop ytterligare till hälften. Sila såsen i en ny ren kastrull. Smaka av med äppelmos. Red ev skyn med majsstärkelse om du vill ha en såsigare konsistens.
  4. Skiva karrén i tunna skivor.
  5. Servera skivor av karré tillsammans med gratäng och skysås. Garnera med färsk hackad persilja.