En klassisk söndagsmiddag med saftigt ugnsbakad karré i goda kryddor serverad med en skysås på äpple och kalvfond samt en krämig gratäng på potatis och rotselleri.
80 g lagrad ost (präst, Västerbottensost eller svecia)
salt
svartpeppar, nymalen
Äppelsky
3 schalottenlökar
2 röda äpplen
1 kruka färsk timjan
1 msk strösocker
4 msk sherryvinäger
1 tsk tomatpuré
2 dl vitt vin
8 dl kalvfond, utspädd
3 msk äppelmos
1 kruka färsk kruspersilja, grovt hackad
Gör så här
Fläskkarré
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra kryddorna till fläskkarrén. Rulla in karrén i kryddorna. Salta runtom.
Stek karrén på alla sidor i smöret i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsform. Sätt in i ugnen och tillaga till innertemperaturen är 75-80 grader, ca 1,5-2 timmar.
Potatis- och purjolöksgratäng
Skala, halvera och skiva löken tunt. Skala och skiva potatis och rotselleri tunt, gärna på mandolin.
Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull. Häll i grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar, låt koka upp. Lägg i potatis och rotselleri. Vänd runt och låt koka några minuter, rör hela tiden så att d et inte bränner i botten. Häll upp i en ugnssäker gratängform och toppa med riven ost.
Tillaga i ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna något före servering.
Äppelsky
Skala och skiva löken. Dela, kärna ur och skär äpple i tärningar. Fräs lök och äpple i smör i en kastrull tills de blir mjuka utan att ta färg.
Strö på sockret och låt det karamelliseras. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med några sekunder. Häll i vinäger och låt den koka in helt.
Häll i vin och låt koka ihop till hälften. Häll i kalvfond och koka ihop ytterligare till hälften. Sila såsen i en ny ren kastrull. Smaka av med äppelmos. Red ev skyn med majsstärkelse om du vill ha en såsigare konsistens.
Skiva karrén i tunna skivor.
Servera skivor av karré tillsammans med gratäng och skysås. Garnera med färsk hackad persilja.