Fläskkarré ”osso buco” med risotto milanese och gremolata

POPULÄRT
koket.se
Fläskkarré ”osso buco” med risotto milanese och gremolata
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Fläskkarré ”osso buco” med risotto milanese och gremolata

24 ingredienser

50 min

Klassikern osso bucco görs enligt originalreceptet på kalvlägg, här har Stefan skapat ett recept som går betydligt snabbare men utan att tumma på alla goda smaker. Den bjudvänliga grytan serveras ihop med två andra italienska klassiker - saffransrisotto och gremolata.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor fläskkarré
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 1 förp passerade tomater
  • salt
  • svartpeppar, från kvarn
  • rapsolja
  • 30 g smör

Gremolata

  • 0,5 knippe färsk kruspersilja, finhackad
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 0,5 dl olivolja

Risotto

  • 200 g avorioris
  • 1 gul lök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 l hönsbuljong, kokande
  • 0,5 g saffran
  • 3 dl parmesanost, riven
  • 0,5 knippe färsk kruspersilja, grovt hackad
  • 50 g smör
  • salt

Gör så här

Fläskkarré "osso buco"

  1. Skala och skär moroten i fina tärningar. Skala och och finhacka löken. Skal och riv vitlöken fint.
  2. Fräs morot, lök och vitlök i olivolja några minuter i en gryta. Tillsätt tomatpuré och fräs vidare någon minut.
  3. Häll i vitt vin och tomater och låt koka ihop några minuter, smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Stek fläskkarrén hårt i olja och smör i en stekpanna. Ta upp och skär i tunna skivor. Vänd ner i tomatsåsen.
  5. Servera direkt med risotto och gremolata

Gremolata

  1. Blanda persilja, citronskal, vitlök och olivolja, smaka av med salt.

Risotto

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olivolja. Tillsätt ris och saffran, fräs några minuter. Häll på vitt vin och låt det koka in helt i riset.
  2. Tillsätt varm hönsbuljong i omgångar och rör hela tiden med en trägaffel. Avsluta risotton när riset är al dente med parmesan, smör och persilja.
  3. Servera risotton direkt med fläskkarrén och toppa med gremolata.