Flatbread med hummus och grillad sparris

Flatbread med hummus
Foto: Eva Hildèn
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Flatbread med hummus och grillad sparris

20 ingredienser

45 min

Det perfekta tillbehöret att servera på grillbuffén. Den underbara hummusen gifter sig perfekt till sparrisen - det här vill du inte missa!

Ingredienser

portioner2 - 4
  • 1 förp pizzadeg, på surdeg

Hummus

  • 1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 msk tahinipasta
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk mjölk
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 röd chilifrukt, finhackad (mild)
  • 0,5 kruka basilika, finhackad
  • 3 msk olivolja [250 g]
  • 1 knippe salladslök
  • 1 knippe grön sparris
  • 300 g grillost
  • olivolja (till pensling)

Garnering

  • flingsalt
  • 1 citron, finriven (zest)
  • färska örter

Gör så här

Hummus

  1. Mät upp kikärter, vitlök, sesampasta, spiskummin, koriander och olja i en matberedare monterad med kniv. Kör till en slät massa.
  2. Mixa i mjölken till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mera kryddor.

Flatbread

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel, ca 25 cm x 35 cm. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  2. Blanda ihop chili, basilika och olivolja.
  3. Ansa sparrisen. Ansa och dela löken. Skär osten i bitar. Pensla allt med olja och grilla 3–5 minuter, vänd då och då.
  4. Toppa brödet med hummus. Lägg på de grillade grönsakerna och osten. Ringla chilioljan över osten. Toppa med smulat flingsalt och citronskal. Garnera med färska örter.