Fransk baguette

Fransk baguette
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fransk baguette

5 ingredienser

Vill du baka lika fina baguetter som bagaren gör? Kavla ut degen i fyra delar och rulla ihop varje del som en långsmal rulltårta och nyp ihop ändarna. Då blir ytan slät.

Ingredienser

portioner
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, knappt ljummet
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • ca 14 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Rör ut jästen med vattnet, tillsätt salt och olja och arbeta in mjöl till en smidig deg. Knåda den länge, gärna 10-12 minuter för hand. Täck och jäs 30 minuter. Tryck ner degen i bunken och jäs ytterligare 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 250°. Knåda igenom degen ordentligt på bakbordet. Dela den i fyra delar, rulla ut längder och lägg dem på en oljad plåt. Mjöla dem lätt på ovansidan. Skär några snitt i bröden med en vass kniv och jäs 20 minuter under duk.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, tills de har fin färg. Spraya gärna in vatten då och då i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan duk, så behåller de den knapriga skorpan.