Fransk prinsesstårta

Fransk prinsesstårta
Foto: Sébastien Boudet
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Fransk prinsesstårta

28 ingredienser

3 h

Den här franska prinsesstårtan med vaniljkräm, mandelmassa gjord på pumpa och massor av jordgubbar är en dröm för både syn och smak!

Ingredienser

portioner tårta

Sockerkaka

  • 1 vaniljstång
  • 250 g strösocker
  • 400 g ägg
  • 150 g vetemjöl, siktat och stenmalt
  • 100 g potatismjöl
  • 5 g bakpulver
  • 50 g smör, smält

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 100 g strösocker
  • vaniljstång, skalet
  • 3-4 hallon
  • 0,5 citron, saft och zest
  • salt

vaniljkräm

  • 2 ägg
  • 50 g majsstärkelse
  • 100 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 500 g mjölk [5 dl]
  • 75 g smör, rumstempererat och osaltat

Vispgrädde Chantilly

  • 5 dl vispgrädde
  • 25 g florsocker

Mandelmassa på pumpa

  • ca 400 g socker, oraffinerat och lika mycket som vikten av de avrunna pumpakärnorna
  • 250 g pumpakärnor, blötlagda i ljummet vatten i 3-4 timmar
  • 5 g havsalt

Montering

  • jordgubbar
  • blandad frukt
  • ätbara blommor
  • florsocker

Gör så här

Sockerkaka

  1. Öppna vaniljstången och skrubba ut kärnorna med sockret. Lägg ägg och vaniljsockret i en rostfri skål över ett vattenbad och vispa konstant tills blandningen blir cirka 60-65 grader.
  2. Fortsätt sen att vispa tills du får en ljummen och fluffig smet.
  3. Sikta över mjöl och bakpulver och blanda in försiktigt med en slickepott.
  4. Häll över det smälta smöret och fortsätt blanda försiktigt.
  5. Smörj en form på 23-25 cm i diameter och häll hela smeten. Baka den i 30-35 minuter på 190 grader. Plocka ut från formen direkt efter gräddningen och låt svalna.

Sockerlag

  1. Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka till en sockerlag.

Vaniljkräm

  1. Vispa ägg, maizena och hälften av sockret i en liten skål. Se till att det blir klumpfritt.
  2. Skrubba den halverade vaniljstången med fingrarna tillsammans med den andra hälften av sockret tills all den goda vaniljsmaken har flyttats till sockret.
  3. Häll mjölken och vaniljsockret i en kastrull och sätt den till att kocka. Sockret gör att mjölken inte bränns på botten av kastrullen.
  4. När mjölken börja koka så sänk värmen och häll en tredjedel av mjölken i ägg/maizena blandningen för att lösa upp den. Sedan häller du tillbaka allt i kastrullen. Vispa kontinuerligt tills krämen börja koka.
  5. Häll krämen i en bunke direkt efter kokning och vispa ner smöret. Kontaktplatsa och låt den svalna i kylskåpet.

Vispgrädde Chantilly

  1. Vispa grädde och sockret långsamt och länge. Det kan ta upp till 20 minuter att vispa riktigt len grädde.

Mandelmassa på pumpa

  1. Placera sockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten och koka till 145 grader.
  2. Mixa pumpakärnorna med saltet i en snabbhackare först och häll det sedan i det kokande sockret.
  3. Mixa tills pumpamassan har blivit slät. Ta ut den och plasta in så den inte torkar och kan svalna i lugn och ro.

Montering

  1. Dela tårtbotten i två delar. Pensla både delarna med sockerlagen.
  2. Placera första botten i en tårtring och dekorera med jordgubbar längst kanten. Lägg ett bra lager vaniljkräm över botten och komplettera med delade jordgubbar.
  3. Täck jordgubbarna med ett bra lager crème Chantilly och lägg sedan på andra delen av tårtbottnen.
  4. Kavla ut pumpamassan till 2-3 mm och placera den på toppen av tårtan. Dekorera med frukt, blommor och lite florsocker kanske. Et voila!