Frasig filodegspaj med stekt purjolök och vällagrad ost

POPULÄRT
koket.se
Frasig filodegspaj med stekt purjolök och vällagrad ost
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Frasig filodegspaj med stekt purjolök och vällagrad ost

16 ingredienser

1 h

Frasig vårpaj med stekt purjolök, dill, ramslök och vällagrad ost. Genom att varva flera lager av filodegen får Paul till en underbar blandning mellan krispighet och mjukhet.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner4 - 6

Paj

  • 1 förp filodeg, 10-12 ark
  • 70 g smör, smält
  • 1 msk ramslök, torkad
  • 1 kruka färsk dill
  • 2 purjolökar
  • 150 g vällagrad ost
  • 5 ägg
  • 6 dl havredryck
  • salt
  • svartpeppar

sallad

  • 1 silverlök
  • ca 175 g babyspenat
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Pensla filodeg med smör och varva i en pajform minst 10 lager. Picka botten och förbaka i ugn tills filodegen börjar bli frasig och lite gyllene.
  3. Skär purjolök i grova bitar. Stek löken i olja, ställ purjolöken upp som små stubbar och stek på hög medelvärme så det få yta och tillagas lätt igenom.
  4. Ta ut pajskalet. Blanda ägg och havremjölk, krydda med salt och peppar. Hacka dillen fint och blanda ner i äggblandningen tillsammans med torkad ramslök.Fördela purjolöken i pajskalet, ställ stekytan uppåt. Fördela osten i pajformen och täck med äggstanning.
  5. Baka i ugn på 175 grader tills gyllene och stannad, cirka 15-25 min. Tag ut och låt svalna lite innan servering.
  6. Skiva silverlöken tunt och lägg den på kylning i kallt vatten.
  7. Blanda dijonsenap, vatten och vinäger i en stor skål, häll droppvis i olja och avsluta med att smaka av med salt och peppar. Blanda ned spenaten och silverlöken med dressingen i skålen.