Frasvåfflor med mörk choklad

NYHET
Frasvåfflor med mörk choklad
Foto: TV4/ Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Frasvåfflor med mörk choklad

18 ingredienser

30 min

Frasvåfflor med riven mörk choklad och blåbärsmascarpone blir en perfekt kombo när det är dags för fika.

Ingredienser

portioner

Frasvåfflor

  • 200 g smör, smält
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vatten, kallt
  • 4 dl mjölk
  • 150 g mörk choklad, riven

Blåbärsmascarpone

  • 2 dl blåbär, tinade
  • 2 msk florsocker
  • ev 1 limefrukt, rivet skal
  • 3 dl grädde
  • 1 burk mascarpone

Servering

  • färska bär
  • banan, stekt
  • färska örter
  • ätbara blommor

Gör så här

Frasvåfflor

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, strösocker, salt och vaniljsocker i en skål.
  3. Tillsätt kallt vatten samt mjölk och vispa till en klumpfri smet.
  4. Rör ner det smälta smöret och blanda väl.
  5. Vänd ner den rivna mörka chokladen i smeten.
  6. Låt gärna smeten svälla i kylen i minst 1 timme men gärna över natten. Det går även att grädda våfflorna direkt.
  7. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna gyllene och frasiga.

Blåbärsmascarpone

  1. Mixa blåbären med en stavmixer tillsammans med florsocker och eventuellt lite lime.
  2. Vispa grädden och blanda med mascarpone till en lättvispad konsistens.
  3. Tillsätt blåbären och vispa lite till.

Servering

  1. Servera blåbärsmascarponen till våfflorna tillsammans med färska bär, eventuellt stekt banan, färska örter och blommor.