Ryssrulle med syrlig sallad

Ryssrulle med syrlig sallad
Foto: TV4

Ryssrulle med syrlig sallad

15 ingredienser

10 min + 3 h

En lätt och syrlig rätt som sätter fart på smaklökarna och triggar igång hungern /Fredrik

Dryck: Weihenstephaner Hefe Weissbier
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ryssrullen

  • 100 g lax (kravodlad)
  • 100 g abborre
  • 1,5 msk vodka
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 tsk strösocker
  • 0,25 citron, rivet skal
  • några korn färskmald vitpeppar

Syrlig sallad

  • 0,33 kålrabbi, skalad och ansad
  • 1 svenskt äpple
  • 1 citron, saften
  • 1 msk honung
  • 1-2 cm röd chilifrukt
  • 1 kvist färsk timjan
  • ca 20 små salladsblad (av valfri mild sort, t ex babyspenat eller romansallad)
  • 2 msk olivolja

Gör så här

Ryssrullen

  1. Skär fisken i 8 stycken 2-3 mm tunna skivor.
  2. Ta en grund soppskål och fös i hälften av sockret och saltet samt ungefär hälften av citronskalet och vitpepparn. Lägg de ömtåliga fiskbitarna ovanpå kryddbädden, strö över resterande mängd socker, salt, citronskal och vitpeppar. Häll över vodkan.
  3. Massera försiktigt in smakerna i fisken i någon halv minut, täck över fatet med plastfolie och ställ i kylen. Om ca tre timmar är fisken klar. Efter halva tiden bör du lyfta på folien och försiktigt vända runt på bitarna så att de översta lägger sig underst.

Syrlig sallad

  1. När fisken är insatt i kylen går du direkt på salladen eftersom den också ska stå och dra i smaker.
  2. Tärna kålrabbi och äpple i ca 0,5 cm stora kuber och lägg i en liten bunke. Pressa hela saften från citronen i bunken. Tillsätt honungen och den finhackade chilin. Lägg på lock eller foliebit och låt stå i kylen tills fisken är klar.
  3. När gravningen är färdig, lägg fiskbitarna på en ren handduk och fös ner salladen i en sil. Låt det mesta av vätskan rinna av. Ta 3-4 salladsblad och lägg lite efter behag i mitten av varje tallrik. Efter det ställer du två skivor fisk på högkant och formar dessa till en cirkel som du sedan sätter ovanpå salladsbladen. Lägg upp önskad mängd syrlig sallad i mitten av cirkeln, riv av timjansbladen från kvisten och fördela jämt över portionerna. Avsluta med att droppa lite olivolja innanför och utanför dina runda skapelser. Klart att servera!