Friterad munk med tonkaböna

koket.se
Friterad munk med tonkaböna
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Friterad munk med tonkaböna

19 ingredienser

30 min + jäsning

Friterad munk med tonkaböna, hallonkräm och syrad grädde blir ett riktigt gott avslut på nyårsmiddagen.

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Munk

  • 400 g mjölk
  • 80 g smör
  • 25 g jäst
  • 800 g vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 1 citron
  • olja (till fritering)

Topping

  • 3 dl strösocker
  • 0,33 tonkaböna

Hallonkräm

  • 400 g frysta hallon
  • 1 citron
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk potatismjöl

Syrad grädde

  • 3 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraîche

Servering

  • atsinakrasse

Gör så här

Munk

  1. Värm mjölk och smör till 37 grader. Häll vätskan över jästen och vispa ut den.
  2. Blanda mjöl, socker, salt samt bakpulver och blanda ner det i vätskan.
  3. Tillsätt ägg och citron.
  4. Blanda degen i maskin på 2:an i 6-7minuter.
  5. Låt jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur.
  6. Sätt sedan in degen i kylen.
  7. Stansa ut munkar av degen och låt dem bli rumstempererade innan fritering.
  8. Fritera på 180 grader ca 3-4 minuter.

Topping

  1. Vänd munkarna i socker blandat med mixad tonkaböna

Hallonkräm

  1. Blanda hallon, citronskal, socker och potatismjöl.
  2. Låt blandingen koka ihop i 4-5 minuter.
  3. Låt sedan krämen kallna helt.

Syrad grädde

  1. Vispa upp grädde och vänd ner crème fraîche på slutet.

Servering

  1. Servera munken med tillbehören och toppa med atsinakrasse.